komponente prodaja cdovi projekti info KIT kompleti download forumi knjige
Home

Projekti: Stabilizovani ispravljač

ispravljac
Šema i projekata raznih vrsta stabilizovanih ispravljača ima bezbroj, a svaki iskusniji elektroničar će nacrtati bar 3-4 verzije onako "iz glave". Ovaj projekat je dobio svoje mjesto na sajtu ne zbog toga što nudimo nešto novo, nego samo da Vam posluži kao ideja kako JEFTINO doći do ispravljača i prilagoditi ga svojim potrebama.

Ideja je nastala prije par mjeseci kada smo slučajno u trgovini vidjeli da se punjač automobilskih akumulatora može kupiti za iznos reda 50KM (25 €). Za jedan stabilizovani ispravljač sa regulacijom napona, najskuplje komponente su transformator, grec i kutija u koju ćemo sve na kraju smjestiti. Sama elektronika za regulaciju ja najmanji problem, barem gledano financijski.

Dakle, ako kupimo punjač akumulatora ubili smo 3 muve odjednom :). A nije loše što uz njega dobijamo i kabl za napajanje, ampermetar (koji i nije baš od neke koristi), osigurač... Čak i kleme za akumulator nisu višak - ako vam treba punjač, nema razloga da ga se odreknete! Dovoljno je na zadnjoj ploči ugraditi dvije buksne na koje dovodite jednosmjerni napon sa greca.

Dakle najveći dio ispravljača dobijete za vrlo male novce (otprilike toliko bi koštao samo transformator). Ostaje još da se pozabavimo sa elektronikom. U našem slučaju smo iskoristili LM350 u TO220 kućištu, jer ima sve što nam treba. Reguliše napon u opsegu od 1.2 do 33V uz maksimalnu struju 3A a ima ugrađenu zaštitu od kratkog spoja i preopterećenja. Šema je krajnje jednostavna, pa skoro da ne morate ni praviti štampanu pločicu za ispravljač, ako nećete praviti i digitalni voltmetar.

Za digitalni voltmetar smo takođe koristili standardno rješenje, sa kolom ICL7107, koje je praktično kompletan digitalni voltmetar sa 31/2 cifarskim pokazivanjem na LED displeju. Iako to nije skupo kolo, bilo bi interesantno napraviti varijantu voltmetra sa PIC-om, koji bi mogao mjeriti struju i napon, a što je još važnije osnovni mjerni opseg bi se mogao podesiti na neku zgodniju vrijednost od 200mV koju nudi ICL7107.

Prodaja Prodaja

DVM-MOD : Digitalni LED panelmetar, 200mV, sastavljen, testiran i baždaren

13 €


DIS-OKV : Okvir i filter za crveni LED displej sa 4 cifre

2,5 €


MOD-LM350 : Regulator napona sa LM350, sastavljen modul

12 €


Narudžbe na mail: narudzbe@elektronika.rs.ba


home | o nama | katalog | cdovi | prodaja | projekti | linkovi | download | forumi | kontakt | alfanet

Hosted by www.poen.net