komponente prodaja cdovi projekti info KIT kompleti download forumi knjige
Home

Projekti: Zidni termometar


Zidni termometar je realizovan sa crvenim LED 8mm, koje na crnom, laserski sječenom, pleksiglasu formiraju 3-cifarski sedmosegmentni displej visine 10cm, kao i svijetleću oznaku za stepene celzijusa. Namijenjen je za veće prostore, vrlo je atraktivan i precizan, zahvaljujući Dallas-ovim digitalnim senzorima za mjerenje temperature. Uglavnom se koristi u medicinskim ustanovama, većim firmama i sl.

Opseg mjerenja korištenog senzora, DS18B20, ide od -55°C pa sve do +125°C. Može koristiti i na otvorenim prostorima gdje će biti izložen niskim temperaturama. Prikaz izmjerene temperature se vrši sa jednim decimalnim mjestom u opsegu -9,9 do 99,9°C, a izvan tog opsega se prikazuju samo cijeli stepeni. Na ovaj način je maksimalno iskorišten 3-cifarski prikaz. Kućište nije vodootporno pa mora biti zaštićen od direktnog utjecaja kiše i snjega, kao i od direktnog sunčevog svjetla.

Sa čitavim uređajem upravlja mikrokontroler PIC 16f627, koji očitava podatak temperature sa senzora i vrši ispis na displeju svakih 330ms, odnosno 3 puta u sekundi. Da bi se izbjegao utjecaj zagrijavanja elektronike na preciznost mjerenja, senzor je izvučen 10-tak cm ispod kutije uređaja i zaštićen termoskpljajućim bužirom.

U kutiji se nalazi i mrežni dio za napajanje tako da se termometar priključuje direktno na mrežni napon 220V~.

Na istom principu, od LED dioda je moguće formirati i razne druge forme: reklamne ispise, natpise za firme i sl., po potrebi i sa raznim efektima prilikom ispisa. Na ovaj način je moguće proizvesti vrlo atraktivne i pouzdane svijetleće natpise po cijeni puno manjoj od uobičajenih matričnih LED displeja! Ako imate potrebe za takvim reklamnim natpisima javite se na naš email...Termometar sa 7 segmentnim displejima

Ovo je mali termometar ili termostat, sa istim dallas-ovim senzorom, što omogućava mjerenje temperature u opsegu od -55°C do +127°C. Ispis izmjerene temperature vrši na displeju, a ako je uređaj programiran da radi kao termostat, sa tasterima SET+ i SET- možete podesiti graničnu vrijednost temperature kod koje će se aktivirati rele i na taj način vršiti regulisanje temperature. Ugrađeni rele može prekidati napajanje potrošača do 2,5A. Može se koristiti za kontrolu temperature ili samo kao alarm u slučaju da temp. izađe iz nekog predviđenog opsega, i sl.


Termometar ili termostat sa velikim displejima i Dallas senzorom se može koristiti za precizan prikaz izmjerene temperature, ali je moguće i realizovati i upravljanje preko releja, koji je ovdje nešto jači, 16A, i na taj način termometar pretvoriti u termoregulator. Dimenzije displeja sa 4 cifre su 265 x 87 mm, vanjeske dimenzije okvira su 310 x 145 x 130 mm.


Moguće je i spajanje termostata sa našim Rf modulom, što omogućava bežični prenos izmjerene vrijednosti, ali i bežično upravljanje sa uređajem ili njegovo podešavanje. Ovo je vrlo korisna opcija npr. za kontrolu kotla centralnog grijanja, ili kontrolu inkubatora, jer u kući možete očitati izmjerene vrijednosti i dobiti npr. alarm sa ugrađenom zujalicom, ako temperatura u kotlu postane previsoka ili preniska...

Softver se može po potrebi i prilagoditi jer mogućih primjena ima zaista jako mnogo...

Prodaja Prodaja

ZID-TERM : Zidni termometar, gotov uređaj u kutiji
100 €

TERMO-MOD : Termostat modul, displ. 13mm, sklop bez kutije na 12V i senzor DS18B20.
35 €

TERMO-GUR : Termostat u kutiji sa napajanjem na 220V i Dallas senzorom (od -55°C do +127°C).
50 €

TERMO-D70-MOD : Termostat modul sa velikim displejima 70mm i Dallas senzorom.
75 €

Narudžbe na mail: narudzbe@elektronika.rs.bahome | o nama | katalog | cdovi | prodaja | projekti | linkovi | download | forumi | kontakt | alfanet

Hosted by www.poen.net