komponente prodaja cdovi projekti info KIT kompleti download forumi knjige
Home

Prodaja: Automatski programabilni regulator temperature za radijatore

Ako imate ugrađen kalorimetar u stanu ili poslovnom prostoru ovo je uređaj koji će vam omogućiti uštedu i do 50% energije, odnosno novca za grijanje !

Na tržištu se mogu naći obični regulatori temperature za radijatore koji koštaju skoro koliko i ovaj automatski programabilni regulator. Njegova ogromna prednost je u tome što ga programirate jednom za čitavu sedmicu i više ne mislite o regulaciji, a on dalje radi za vas i štedi vaš novac! I to kako ga štedi !!

Moguće je programirati 7 promjena temperature u toku 24 sata za sve dane u sedmici. Dakle, možete ga podesiti tako da temperaturu u stanu održava na najoptimalniji način, zavisno od vašeg dnevnog rasporeda i boravka u stanu ili poslovnom prostoru.

Npr. podesite za sve radne dane (mogu se podesiti zajedno svi dani od pon-petak odjednom) da temperatura ujutro bude veća, dok se spremate na posao, zatim da se smanji sve dok se nalazite na radnom mjestu, zatim da se ponovo poveća recimo 30 minuta prije vašeg dolaska pa da se ponovo smanji od 24h do 7h. Vikendom je režim drugačiji pa subotu i nedelju podesite drugačije...

Ako regulator ugrađujete u poslovni prostor ušteda može biti i puno veća. Npr. ako radite od 9 do 17h, podesićete regulator da u 17h sasvim zatvori ventil, jer nema svrhe grijati do 22h ili 24h, prostor u kojem niko ne boravi.
Za vrijeme vikenda možete potpuno zatvoriti grijanje sve do ponedeljka, recimo 1h prije dolaska na posao.

Pogledajmo tu računicu za situaciju koju mi imamo u našoj radnji: toplana grije od 6h do 22h svaki dan, a naše radno vrijeme je od 9 do 17h radnim danom i 10 do 15h subotom. Nedeljom, naravno, ne radimo. To znači da štedimo grijanje za 25 radih dana x 7 sati (6-8h ujutro i 17-22h) što iznosi 175 sati. Ako uzmemo u obzir i subote (ne grijemo prostor od 6-9h i 15-22h) to je 4 x 10 = 40 sati i nedeljom 6-22h, još 4 x 16h = 64h.
Dakle od 496 sati mjesečno (31 dan x 16 sati), koliko toplana isporučuje toplotnu energiju, imamo 279 sati kada je grijanje potpuno isključeno, odnosno čitavih 56% vremena, i to potpuno automatski !!!
Ako ste mislili da je ušteda od 50% iz naslova samo reklamni trik, razmislite još jednom! :)

Naravno, velika ušteda se ostvaruje i za vrijeme grijanja jer ćete temperaturu podesiti u opsegu 20°C do 25°C, zavisno od potrebe, i regulator će tu temperaturu održavati. Svaki stepen niže znači uštedu od 3 do 5% energije.

Vratimo se funkcijama našeg "inteligentnog" regulatora. On će na sve načine pokušati da energiju uštedi, pa tako na primjer kada detektuje nagli pad temeperature u prostoriji, pretpostviće da vršite provjetravanje i zavrnuće radijator na 15 minuta (setovaće automatski temp. od 12°C), a zatim se vratiti u automatski režim koji ste podesili.

Ako vam se trenutno podešena vrijednost ne sviđa, jednostavnim okretanjem pokretnog točka na regulatoru podesite drugu vrijednost temperature, koja će važiti do sljedeće programirane promjene. Ili ako imate žurku u stanu i želite u sljedećih par sati podesiti temperaturu na neku vrijednost, to vrlo jednostavno možete uraditi, a zatim automatika opet nastavlja po zadatoj šemi...

Podešene vrijednosti možete i zaštiti od djece, tako da ne mogu slučajno promijeniti zadate parametre. Ako izlazite iz stana možete smanjiti grijanje pritiskom samo na jedan taster.
Jednom sedmično, regulator će da "odvrti" ventil radijatora od početka do kraja da spriječi stvaranje kamenca koji dovodi do blokiranja ventila.
Ako se pitate koliko će izdržati baterije u regulatoru, od tolikih pomjeranja ventila, ne trebate se zabrinjavati - po dokumentaciji proizvođača radni vijek baterija je 3 godine (koriste se standardne 2 x AA baterije)!

Na osnovu vlastitog iskustva možemo reći da se novac uložen u regulator višestruko otplaćuje u toku samo jedne sezone grijanja!
 

Dokumentacija Download Adobe Acrobat Reader [*.pdf]
Kompletno uputstvo za regulator na 4 jezika [ 3,88 Mb ]

Prodaja Prodaja
EHT_CLASSIC : Automatski regulator temperature za centralno grijanje
40 €

Narudžbe na mail: narudzbe@elektronika.rs.bahome | o nama | katalog | cdovi | prodaja | projekti | linkovi | download | forumi | kontakt | alfanet

Hosted by www.poen.net