komponente prodaja cdovi projekti info KIT kompleti download forumi knjige
Home

KIT projekti: Digitalni termometar

Temometar
Digitalni termometar je zasnovan na dobro poznatom IC kolu ICL7107, koje ima integrisane sve potrebne funkcije na čipu. Tu je A/D konvertor, 7 segmentni dekoderi i drajveri za LED displeje sa zajedničkom anodom. Koristi se u raznim digitalnim instrumentima.

Pored ovoga IC-a potrebno je dodati svega nekoliko vanjskih elemenata i dobili smo 31/2 cifarski instrument sa opsegom 200mV, ulazne otpornosti 10Moma i tačnosti 0,1% +-1 cifra.
U ovom slučaju je na ulaz panelmetra spojen temperaturni senzor, i nakon kalibrisanja će pokazivati temperaturu u opsegu -50° do +150°C sa rezolucijom 0,1°.

Napaja se sa nestabilisanim naponom 8 - 15V i troši oko 150mA. Prikaz izmjerene vrijednosti se vrši na LED displeju 13mm visine, a precizno kalibrisanje vrši se višeobrtnim trimerom.
Ako nemate takav izvor, možete i njega naručiti po cijeni od 10KM. Uz sklop dobijate i plastični okvir za LED displej sa crvenim antirefleksnim filterom. To poboljšava izgled gotovog uređaja i značajno olakšava ugradnju u kutiju, jer otvor za displej ne mora biti naročito precizno ni uredno izrezan.

Kalibrisanje

Za podešavanje na 0°C potreban je izvor takve temperature a njega najjednostavnije dobiti ako istucani led stavimo u jednu čašu, miješamo dok se poslije dužeg miješanja led prestane topiti. U toj zasićenoj mješavini leda i vode je stabilna temperatura od 0°C.

Pozitivnu referentnu temperaturu najlakše je dobiti u ločetu vode koja ključa na ringli. Oba ova podešavanja se mogu onoviti nekoliko puta. Odstupanje od temperature ključanja je moguće u zavisnosti od atmosferskog pritiska odnosno visine na kojoj se nalazite, ali to je greška koja je zanemarljiva u normalnoj primjeni.

Izrada temperaturne sonde i njeno mehaničko izvođenje i obezbjeđenje od vlage prepušteno je graditelju. Tačnost termometra od 1% nije problem postići. Oni koji to žele mogu uz malo dobre volje postići i tačnost od 0,1% u užem opsegu mjerenja, gdje je nelinearnost korištenog Siemens-ovog senzora KTY10 minimalna.

Uz pomoć cjevčice i dvokomponentnog lijepka možete napraviti gotovo profesionalnu sondu.

Prodaja Prodaja

KIT-TERM : Digitalni termometar u KIT-u (bez okvira i filtera za displej)

13 €


MOD-TERM : Digitalni termometar, sastavljen i testiran modul (nekalibrisan, bez okvira i filtera)

16 €


DIS-OKV : Okvir i filter za crveni LED displej sa 4 cifre

2,5 €


UISP-300 : Univerzalni ispravljač 3-12V/300mA.

5 €


Narudžbe na mail: narudzbe@elektronika.rs.ba


home | o nama | katalog | cdovi | prodaja | projekti | linkovi | download | forumi | kontakt | alfanet

Hosted by www.poen.net